În transpunerea Directivei privind Achizițiile Publice, România a tradus litera legii, dar a pierdut spiritul acesteia

September 23, 2015

București, 23 septembrie 2015. Modificările propuse de Guvern la legislația din domeniul achizițiilor publice, deși îndelung dezbătute, stârnesc în continuare criticile multor categorii de actori implicați în procesul achizițiilor publice. Mai mult, perspectiva depunerii proiectului la Parlament la jumătatea lunii octombrie a.c. este îngrijorătoare sub aspectul timpului rămas pentru preluarea observațiilor părților interesate, dar și pentru adoptare, au apreciat cei peste 100 de participanți (reprezentanți ai autorităților locale și centrale, avocați, consultanți, sectorul de business) la Workshopul Internațional  România. O nouă viziune în achiziții publice, un sistem de eficientizare a resurselor publice și noi coordonate de lucru cu mediul privat organizat de către Institutul pentru Politici Publice. Al doilea act normativ supus dezbaterii, cel privind remediile și căile de atac, a fost considerat inadecvat, neclar și comportând riscul unor mari blocaje atât în activitatea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), cât și în cea a instanțelor, în domeniul contestării/apărării drepturilor companiilor afectate de procedurile de achiziție.

Standardizarea, atât ca formă a documentelor din dosarul achiziției cât și prin stabilirea unor repere de preț și calitate/tehnice, a fost apreciată ca având potential de a reduce corupția din sistem, fără însă ca această abordare să afecteze o responsabilitate crescută, pe care autoritățile centrale o solicită insistent autorităților contractante. Este inacceptabil să constatăm că același produs care este cumpărat de către o autoritate contractantă cu 5 lei, are un cost de 9 sau 10 lei în cazul unei alte autorități contractante. Conform reglementărilor propuse, România rămâne o țară cu duble standarde: reguli mai stricte pentru achizițiile pe fonduri UE și reguli mai puțin stricte pentru fondurile naționale. Termenul de 1 ianuarie 2016 promis de Guvern Comisiei Europene pentru a adoptarea noii legislații privind achizițiile publice este nerealist și chiar populist având în vedere că Parlamentul nu lucrează până la acea dată și că proiectul de lege încă nu a fost transmis în Parlament, spre dezbatere. Atragem atenția că în ritmul actual este posibil ca întârzierea adoptării noii legislații a achizițiilor publice (precum și a actelor conexe) să afecteze implementarea proiectelor din exercițiul financiar 2014 – 2020, având în vedere că și Comisia Europeană așteaptă ca achizițiile din acest exercițiu să fie realizate în conformitate cu noua legislație.

Achizițiile publice trebuie să fie mai mult decât un  proces birocratic în care ne acoperim de hârtii din care să rezulte că nu s-a furat nimic, chiar dacă produsul sau serviciul oferit este slab calitativ sau nu răspunde deloc cerințelor autorității contractante. Acestea din urmă trebuie să selecteze cea mai bună ofertă care aduce un echilibru între aspectele de mediu, sociale și financiare ale respectivei achiziții si generează valoare economică autentică, nu doar o cheltuială în limita bugetului prevăzut, așa cum se întâmplă în prezent. Reamintim că piața achizițiilor publice din România a ajuns la pragul de 17,4 miliarde de euro în anul 2014, 97% dintre contracte (ca număr) fiind atribuite prin criteriul prețul cel mai scăzut și numai 3% prin criteriul oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic.

Pregătirea corpului funcționarilor publici cu atribuții în domeniu și schimbarea opticii autorităților însărcinate să controleze implementarea proiectelor de investiții reprezintă cele mai mari vulnerabilități/zone rezistente la schimbare în sistem. Invitați la discuții, reprezentanții sistemului olandez din domeniul achizițiilor publice (Wouter Stolwijk, Director PIANOo, Centrul de Expertiză pentru Achiziții Publice, Ministerul Economiei din Olanda, Cuno van Geet, Director, Ministerul Mediului și Infrastructurii din Olanda, Eveline Broeders-Wilke, Manager Audit, Ministerul Finanțelor din Olanda) s-au arătat suprinși de multitudinea reglementărilor și a prevederilor referitoare la control și verificare în achiziții, o abordare care comportă riscul de a scăpa din vedere faptul că interesul ultim al realizării unui proiect de investiții îl reprezintă creșterea calității standardului de viață al cetățenilor. Experții olandezi au recomandat ca politica Statului Român în domeniu să fie orientată către realizarea unor achiziții eficiente din punct de vedere al interesului cetățenilor înaintea detalierii procedurilor, inclusiv a celor de control în domeniu.

Dezbaterea care a avut loc la București, în zilele de 21 și 22 septembrie a.c., a a constituit și momentul primului discurs al noului Ambasador al Olandei la București, E.S. Ambasadorul Stella Ronner-Grubačić, în cadrul proiectului susținut de Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București și implementat de către Institutul pentru Politici Publice. Mai jos regăsiți fotografii de la eveniment.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Violeta Alexandru – Director IPP la tel 021 212 31 26 sau email violeta@ipp.ro.

Comentarii

FB

Ultimele postari pe Facebook

CALENDAR

April 2025
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

CELE MAI NOI IMAGINI

Semnează petiția!

Lipsa de medicamente în România este o problemă de viață sau de moarte pentru zeci de mii de pacienți.

2,684 signatures = 89% of goal

0
3000

LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

CRIZA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA – DIAGNOSTIC:
SUBFINANȚARE CRONICĂ A DECONTĂRILOR DE MEDICAMENTE
LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

Românii au dreptul la medicamente cu care să își protejeze sănătatea și, de multe ori, să își salveze viața. În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare pentru că statul român insistă să plătească tot mai puțin pentru ele. Cerem ca prețurile medicamentelor să nu mai fie ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, sub pretextul grijii pentru pacienți. De fapt, această abordare determină producătorii și distribuitorii, pentru produsele la care își acoperă cu greu costul de producție, să retragă din România medicamentele pe care primesc prețuri de nimic.

Prețul minim impus producătorilor de medicamente de către statul român descurajează distribuția lor pe piața noastră. Dacă prețul de distribuție ajunge în punctul în care costurile de producție sunt egale cu încasările în urma vânzării, producătorii și distribuitorii închid afacerea din România și pleacă în alte țări -membre UE unde condițiile de preț sunt mai avantajoase. Pe piața UE medicamentele constituie o marfă ca și în cazul altor produse și, ca atare, urmează, în anumite limite, regulile liberei circulații a mărfurilor.

DEMARĂM ACUM ACEASTĂ PETIȚIE PENTRU A CONVINGE GUVERNUL SĂ CREASCĂ ALOCAREA SUMEI PENTRU ACHIZIȚII DE MEDICAMENTE DE LA 6 MILIARDE RON LA 7 MILIARDE RON.
FĂRĂ ACEASTĂ MĂRIRE LIPSA MEDICAMENTELOR SE VA AGRAVA ȘI TOT MAI MULȚI OAMENI RISCĂ SĂ MOARĂ DIN ACEASTĂ CAUZĂ.

O cercetare a Institutului pentru Politici Publice (IPP) desfășurată împreună cu IRES în primăvara acestui an arată că 32% dintre persoanele care suferă de boli cronice spun că nu au găsit medicamente în prima farmacie vizitată, apelând la rețele informale naționale sau internaționale pentru a le procura. Din păcate, 8% dintre ei nu au reușit să își procure medicamentele de care aveau nevoie pentru ameliorarea stării de sănătate nici după ce au apelat la aceste rețele informale. Doar o parte din aceste medicamente pot fi cumpărate cu efort financiar din partea pacienților prin rețele informale dar unele medicamente au un cost prohibitiv pentru buzunarul multor persoane cu venituri mici, iar altele au costuri care nu pot fi plătite decât prin decontarea prin sistemul de asigurare, tratamentul putând să coste și câteva zeci de mii de euro. Mai multe informații pe pagina de Facebook a IPP şi urmărind urmărind #coalitiapentrumedicamente .

Prin semnătura ta, te alături celor care cer Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor (ANMDM) să ia de urgență măsuri pentru ca românii să nu mai trăiască, în viitor, o perpetuă criză a medicamentelor.

Petiția va pleca în cel mai scurt timp către decidenți!

**your signature**



Am citit politica de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Petiția e închisă acum.

End date: Oct 10, 2018

Signatures collected: 2684

Signature goal: 3000